Uneori, un copac trebuie să fie redus în înălțime sau să se răspândească, pentru a asigura o linie de utilitate. Există tehnici recomandate pentru a face acest lucru. În cazul în care un membru mai mare trebuie scurtat, acesta trebuie tăiat pe o ramură laterală suficient de mare (cel puțin o treime din diametrul membrului fiind îndepărtat) pentru a-și asuma rolul terminal. Această metodă de reducere a ramurilor ajută la păstrarea formei naturale a copacului.
Tăierile definitive (doborârile) se executa fragmentat, în mod dirijat și se aplică arborilor în următoarele cazuri: stare fiziologică puternic degradată (scorburi), vârsta biologică înaintată, grad ridicat de uscare, arbori înclinați care nu prezintă semne de reechilibrare constituind pericol de prăbușire cauzatoare de pagube materiale sau umane pe fondul condițiilor meteo, plantare necorespunzătoare față de diverse construcții, nerespectând distanta optimă în raport cu acestea sau arbori care afectează rețele edilitare.
Majoritatea operațiunilor de tăiere a ramurilor secundare se fac pentru a îndepărta frunzele moarte sau pe moarte, inflorescența (înflorirea) și / sau ciorchinele de fructificare, în special cele care pot fi un risc potențial pentru public. Tăierea se face de obicei bianual.
Tăierea corectă este esențială pentru dezvoltarea unui copac cu o structură puternică și o formă dorită. Copacii care primesc măsurile adecvate de tăiere si toaletare în timp ce sunt mici vor necesita tăierea mai puțin pe măsură ce se maturizează.
Ar trebui stabilită o structură bună a ramurilor primare în timp ce copacul este tânăr. Aceste membre, numite ramuri de eșafod, sunt cadrul unui copac matur. Copacii tineri instruiți corespunzător vor dezvolta o structură puternică care necesită tăierea mai puțin corectă pe măsură ce se maturizează. Pentru majoritatea copacilor tineri, mențineți un singur lider dominant în creștere în sus. Nu tăiați vârful acestui lider și nu permiteți ramurilor secundare să-l întreacă pe liderul principal.